02.01.2012

Castraveti si conopida in saramura






La multi ani !

La început de an vin cu o rețeta acra. După mese îmbelșugate merge murătura numai bine :))

În luna octombrie al fiecărui an pun la butoi pentru iarna castraveți și conopida în saramura, asa cum făcea și bunica , doar ca ea le punea în borcane. Sunt preferatele noaste.





Se spala castraveții și conopida și se așează în borcane sau în butoi. Se pun felii de hrean deasupra. Se face o saramura formata din apa fiarta cu cimbru, mărar, foaie de dafin , boabe de piper , frunze de vișin, frunza de țelina, usturoi și pentru fiecare litru de apa 40 gr sare. Se pune apa cu polonicul . Sub borcan se pun lamele a doua cuțite de masa , ca sa nu se spargă borcanele. A doua zi , se tine cu mana gura borcanului și se deseară saramura în alt vas , ca sa se piardă din gazele formate , apoi se umple din nou borcanele cu aceeași saramura și în caz de nevoie se mai completează. Se pun capacele și se pot pune în cămara. După o săptămâna iei fiecare borcan în parte , și le răstorni pe rand rapid de 2 -3 ori(cu capacele închise ) . După 10 zile se pot consuma, dar foarte bine rezista și toată iarna.