Gatitutl este o arta in China
Chinezii prepara toate elimentele taiate in bucati mici , gatindu-le rapid. Materiile prime le maruntesc, iar mancarea gata facuta o consuma cu betisoare.
Datorita amestecarii continue si a prajirii rapide , mancarea isi pastreaza gustul . Cea mai ustensila a gatitului este tigaia de otel Wok. Pentru prepararea mancarii este de ajuns o cantitate mica de ulei. In timp ce punem ingredientele in tigaie , le amestecam continuu. Uleiul in plus ramane in tigaie , iar mancarurile astfel preparate sunt foarte gustoase . Wok-ul poate fi folosit si pentru clatire, respective prepararea de omleta . Carne si orez pot fi preparati de asemenea in Wok.
Bucatarii chinezi taie puiul , rata si curcanul in bucati de 2-3,5 cm , iar pestele in bucati de 1-2 cm . Alimentele taiate in bucati mici se fac mai repede , iar continutul de vitamine nu se pierde. Faza de pregatire dureaza mult mai mult decat in cazul preparatelor europene, gatitul in schimb necesita timp mult mai scurt. Inaintea gatirii carnea se pune la macerat, iar sosurile se pregatesc inca inaintea prajirii.
Bucatarii cinezi considera important ca mancarea sa nu actioneze numai asupra pupilelor gustative ci si asupra tuturor organelor de simt . Din acest motiv , preparatele chineze sunt incantatoare si sub aspectul visual.
Principalele ingrediente ale mancarurilor chinezesti sunt legumele , preparatele fiind ca urmare gustoase si sanatoase.
Condimente si materii prime folosite :
Ulei
Cel mai bun ulei folosit de bucatarii chinezi este uleiul de arahide. Acesta nu se arde nici la temperaturi ridicate. In Wok puteti gati si cu ulei de soia,de porumb sau de floarea soarelui, dupa gusturile dumneavoastra, folosirea uleiul de masline este in schimb contraindicat. Nu se recomanda nici utilizarea de untura, unt, margarina sau alte grasimi.
Condimente
Cand prajiti carne de vita sau de porc , adaugati la ulei usturoi si 1 lingurita de sare . Sosul de soia, glutamanul , worchester-ul, mierea si celalalte condimente punetile in tigatie cu aproximativ 1 minut dupa inceperea prajirii carnii.
Gustul are mare importanta in arta cuinara chinezeasca . Nu exagerati cu condimentele , pentru ca efectul combinatiei gusturilor sa fie perfect.
Muguri de bambus
La noi se gaseste de regula sub forma de conserva. Cu 15 minute inainte de utilizare inmuiati-i in apa calduta , dupa caare aruncati apa de pe ei.
Chilli
Este materia prima a foarte multe mancaruri chineze , la fel ca si uleiul picant extras din el
Usturoiul
Aceasta leguma sanatoasa este materia prima a tuturor preparatelor culinare chineze.
Amester chinez de condimente
Bucataria chineza utilizeaza mai multe amestecuri de condimente . Cel mai frecvent amestec : anason , chimin dulce, scortisoara , cuisoare .
Salata chineza
Leguma care se gaseste si la noi ; frunzele taiate pot fi folosite pentru prepararea salatelor si a mancarurilor gatite deopotriva .
Garam masala
amestec indian de condimente . Este iute si ca urmare se recomanda utilizarea sa doar in cantitati mici.
Faina de malai sau maizena
O folosim pentru diferite feluri de carne facute pane sau pentru a face sosurile mai consistente. O putem inlocui si cu dorjdie de cartofi.
Otet
Este folosit pentru condimentarea sosurilor. In locul otetului traditional chinez , extras din oreze, putem utiliza otet de mere sau de vin.
Orez
Este folosit in toata Asia atat ca garnitura cat si ca component de baza al felului principal.
Sake- vin de orez
Poate fi inlocuit cu sherry uscat sau cu vermut
Shiitake
Sunt ciuperci japoneze uscate. Pot fi inlocuite cu alte feluri de ciuperci.
Sos de soia
Se face din boabe de soia . Este folosit la prepararea aproape a tuturor mancarurilor chineze. Este usor sarat, si ca urmare nu trebuie sa adaugam multa sare in mancaruri . Are mai multe variante , cele mai cunoscute fiind shoyu si tamari.
Shoyu
se face din boabe de soia, faina , apa minerala si sare de mare. Dupa amestecarea ingredientelor este lasat deoparte timp de 18 luni inainte de folosire. Contine foarte multe proteine , saruri minerale, vitamine si enzime.
Tamari
Este mai aromat decat sosul de soia traditional , deoarece este facut doar din boabe de soia, apa minerala si sare de mare. Fiind foarte sarat, este indicat sa-l folosim in cantitati mici.
Germeni de soia.
sunt foarte hranitori . Nu pot fi consumati in stare cruda, trebuie fierti inaintea utilizarii. Conserva de germeni de soia nu trebuie fiarta.
Paste fainoase
sunt garnitura perfecta a bucatariei chineze , alaturi de orez. Cele mai des folosite sunt cele facute din orez, dar pot fi inlocuite si cu taitei italieni .
Tofu
Cascaval de soia. Este tot mai raspandit si in Europa .
Ghimbir
Se comercializeaza , de regula , in stare uscata. Este o planta medicinala foarte sanatoasa.