Pana acum cozonacii ii facea soacra mea si deoarece facea multi eu nu ma mai puneam sa fac cozonac.
Rasfoind carticica practica am descoperit insa o reteta care mi-a atras atentia deoarece nu era vorba de un cozonac clasi cu nuca sau mac , si m-am hotarat sa o prestez cu modificarile de rigoare.
Am sa scriu reteta asa cum e ea prezentata in carticica practica.
Ingrediente :
1 kg de faina
50 g drojdie
375 ml lapte
350 g unt
150 g zahar
1 fiola esenta de rom
1 fiola esenta de vanilie
750 g stafide
50 g migdale macinate
coaja rasa de la 2 lamai
100 g zahar pudra cu aroma de vanilie
1 lingurita sare.
Preparare:
Cerni faina intr-un castorn , iar in mijloc faci o adancitura in care pui drojdia si 1 lingurita zahar dizolvate in putin lapte caldut. Lasi maiaua sa creaca la cald , pentru 20 de minute.
Intre timp , dizolvi zaharul si sarea in laptele ramas. Inmoi stafidele in apa calduta cat sa le acopere, cu esenta de rom .
Cand maiaua a crescut o incorporezi in faina impreuan cu restul de lapte caldut si aromele . Framanti aluatul timp de cel putin 15 minute , cu mainile unse cu 150 gr unt topit. Acoperi aluatul si il lasi sa creasca la cald.
Dupa 30 de minute framanti din nou aluatul ,adaugand 100 g unt topit , stafiele scurse si migdalele macinate.
Presari faina , acoperi aluatul cu un servet si il lasi sa creasca timp de 1 ora.
Imparti aluatul in trei bucati , pe care le modelezi sub forma de sului si le impletesti.
Asezi cozonacii in doua tavi unse cu unt .
Ii coci timp de 10 minute la foc iute , in cuptorul preincalzit , apoi la foc mijlociu, timp de 35 de minute .
Cand ii scoti din cuptor ii stopesti cu untul topit ramas si ii presari din belsug cu zahar vanilat.
Ce am facut eu : am renuntat la esenta de rom si la stafide , deoarece am doi mofturosi in casa, am injumatatit ingredientele ca am considerat ca ne ajunge un cozonac.
Si iata creatia mea :