14.01.2009

Mancaruri santatoase , preparate rapid la wok

Wok-ul




Wok-ul este o tigaie speciala , lata si adanca, care poate suplini toate celalate vase de bucatarie. Se foloseste in toata Asia de Sud Est , de la Nepal pana in Indonezia. Initial Wok-ul a fost folosit in arta culinara chineza , ma apoi s-a respandit in intreaga lume.
Spre deosebire de tigaile clasice europene , in wok se poate pregati si un pui intreg. Datorita formei rotunde , asemanatoare celei a ceaunului , wok-ul este corespunzator pentru prepararea oricarei fel de carnuri, legume sau paste fainoase. In Wok putem gati , frige sau gati orice fel de mancare.
Se recomanda a fi folosit pe flacara deschisa , dar poate fi folosit si pe masina de gatit electrica. Deoarece masina de gatiti electrica reactioneaza mai lent la schimbarile de temperatura, este recomnadat a se incalzi doua plite la temperature diferite , pentru ca in caz de supraincalzire , sa puteti reduce repde temperatura de gatire .
Wok-ul poate fi confectionat din felurite material. Cel mai raspandit este wok-ul confectionat din otel carbon.Bucatarii prefer a insa wok-ul confectionat din otel nobil,acoperit cu Teflon.Forma speciala face posibila pregatirea in concomitant o cantitate mai mare de alimente, utilizand doar cateva picaturi de grasime. Wok-ul classic are doua manere, dintre care unul seaman cu manerele tigailor raspandite in Europa. Gratarul de calit si capacul sunt accesorii indispensabile , cu ajutor ca carora putem cali sau gati la abur orice fel de mancare.
Wok-ul este confectionat din otel carbon si are o suprafata speciala, neaderenta. Peretele subtire al wok-ului recationeaza rapid la schimbarile de temperature pe toata suprafata. Datorita suprafetei neaderente, mancarurile nu se prind de wok.
Pentru amestecarea mancarii folositi obiecte din lemn , sau plastic termorezisten, care nu zgarie suprafata tigaii.

Pregatrea wok-ului inaintea frigerii:
Inainte sa ne apucam sa frigem ceva, este de ajuns sa clatim suprafata interioara a tigaii. Aceasta supfrafata speciala nu necesita mari cantitati de grasime, facand posibila alimentatia sanatoasa . Folosirea si curatarea sunt cat se poate de simple.

Suprafata neaderenta, de care nu se prind mancarurile :
Inanitea prajirii turnati ulei in wok , dupa care puneti in el mancarea pe care doriti sa o prajiti. In cursul prajirii amestecati , mancaruruile neincetat pentru ca toate partile sa vina in contact cu suprafata tigaii. Pentru prepararea unor mancaruri este de ajuns o cantitate minima de apa , dar nu folositi niciodata tigaia fara ulei sau apa.

Curatirea wok-ului :


Curatati wok-ul in apa fierbinete cu detergent. Nu utilizati pentru curatare praf de curatat sau burete de sarma care ar putea zgarea suprafata neaderenta. Putina mancare care eventual s-a prins de fundul tigaii poate fi indeparata usor, punand-o la inmuiat in apa.
Daca suprafata wok-ului a fost zgareata , atunci dupa spalare si uscare ungeti-o cu un pic de ulei , prevenind astfel oxidarea. Uscati bine tigaia spalata . Nu curatati wok-ul in masina de spalat vase , nu cumva sa se deterioreze suprafata speciala sau manerele.
Sfat: Daca in cursul prajirii mancarea se usuca sau absoarbe tot uleiul, adaugati un pic de apa , si nicioadata ulei. Adaugand un pic de apa puteti suplini lichidul necesar.