09.03.2009

Mucenicii sau Macinicii ; Mucenici moldovenesti



Sărbătoarea creştină a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradiţional şi a generat o sărbătoare tradiţională românească, Mucenicii sau Măcinicii. În această zi, se trece la curăţenia gospodăriei, dându-se foc gunoaielor strânse numai cu foc adus din casă, pentru a aduce căldura din casă şi afară. În credinţa populară în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moşilor, zile calde. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura şi să intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.

În ziua mucenicilor, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinţilor Mucenici, 40 de colaci numiţi sfinţi,mucenici sau brădoşi. În Moldova, aceştia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, şi sunt copţi din aluat de cozonac, apoi unşi cu miere şi nucă[1]. În Dobrogea, se păstrează aceeaşi formă antropomorfică, dar mucenicii sunt mai mici şi sunt fierţi în apă cu zahăr, cu scorţişoară şi nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici. În Muntenia, pe lângă brădoşii obişnuiţi, se face o Uitata pentru morţi, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii îl joacă în jurul focului şi care este dedicat celor morţi care pe timpul anului au fost uitaţi.

Dacă până la 8 martie, a fost săptămâna femeii, pe 9 martie se zice că este ziua bărbatului existând obiceiul de a bea 40 de pahare de vin în cinstea celor 40 de Sfinţi Mucenici.


Mucenici moldovenesti :


600 g faina

25g drojdie

2 linguri zahar

200ml lapte

2 oua

70 gr unt topit

coaja de la o lamaie

1 praf de sare


pt sirop

200 ml apa

100 g zahar

un plic zahar vanilat

pt uns

200 gr miere

10 linguri nuca macinata


Pregatim maiaua din drojdie, 2 linugri zahar , putin lapte caldut si putina faina. O lasam la crescut 20 de minute , la clad.

In faina cernuta adaugam maiaua , ouale batute cu restul de zahar , laptele caldut ramas, sarea si coaja de lamaie . Framantam aluatul 10-15 minute adaugand untul topit.

Presaram aluatul cu putina faina, il acoperim cu un servet si il lasam sa creasca la cald. Dupa 30 de minute, impartam aluatul in bucati. Formam suluri groase de 1,5 cm , le impletim in forma cifrei 8.





Ii asezam in tava si ii mai lasam la crescut 20 de minute.



Intre timp incalzim cuptorul la foc mijlociu. Coacem mucenicii timp de 20-25 minute.

Cand s-au rument , ii scoatem din cuptor si ii insiropambine bine ( eu am folosit pensula ) cu siropul facut din apa si zahar , apoi ii ungem cu miere si preseram nuca !




Sunt foarte buni !


Pofta buna !