03.11.2008

Nutritia

O alimentatie sanatoasa inseama a ne lua energie din consumul de alimente cu proteine , grasimi, carbohidrati, vitamine si minerale. Consumand alimente variate la fiecare masa scade riscul de a avea deficiente in vreuna dintre substantele nutrivite necesare organismului.
Oamenii pe vremuri erau agricultori si se hraneau cu fructe , radacini , nuci . Produsele lactate , cerealele , carnea , legumele au fost aduagate treptat la alimentatie . Oamenii au deveni omnivori si au supravietuit ani intregi .
Alimentatia omului s-a modificat enorm in ultimii o suta de ani , adaptare fiind foarte grea.
Bolile de inima, cancerul , obezitatea , ciroza , insuficenta renala sunt urmarile supraconsumului . Produsele cu continut ridicat de garsimi , sare si zahar , agricultura intensiva, antibioticele , hormonii de crester au afectat alimentele si nu au adus nici un aport valoric nutritiv.
Omul insa este inventiv si a facut fata situatiei : Fermele sunt mai numeroase , in magazine se gasesc produse bio , restaurante cu specific national , restaurante vegetariene.
Important este sa ne harnim sanatos si cat mai variat si important este sa stim ca se poate .